Web News

Interview with a greek blogger
 

«Τα κοινωνικά δίκτυα είναι συναρπαστικά. Είναι τόσο σύνθετα και πολύπλοκα –αλλά πανταχού παρόντα-, ώστε αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο σκοπός τους; Γιατί συμμετέχουμε σε αυτα; Πως διαμορφώνονται; Με ποιον τρόπο επηρεάζουν τη ζωή μας;»

 Chistakis N. & Fowler J.


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τα κοινωνικά δίκτυα (social networks) κατακτούν με εκπληκτικά αυξανόμενους ρυθμούς όλο και περισσότερους χρήστες. Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 75% των χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα είτε διαβάζοντας ένα blog είτε γράφοντας σε ένα blog.
 
Η Ανατολή Νιζάμη, είναι μία νέα κοπέλα 23 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη και έχει αυτό που λέμε «ενεργή δράση» στο χώρο του διαδικτύου. Παράλληλα με τις σπουδές της, η Ανατολή γράφει στο δικό της blog και έχει κανάλι στο youtube. Συναντήθηκα μαζί της και μέσα από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε, θα έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε μερικά πράγματα για εκείνη και τη δράση της στο χώρο του ίντερνετ.  


Ανατολή καλησπέρα!
Καλησπέρα!

Από ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι με τον χώρο της μπλογκόσφαιρας και ποια ήταν η αφορμή;
Άρχισα να ασχολούμαι τον τελευταίο χρόνο δηλαδή  από τα 22 και αφορμή μου δόθηκε όταν παρακολουθούσα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κοπέλες κυρίως του εξωτερικού που έκανα ακριβώς αυτό που κάνω εγώ τώρα. Δηλαδή να ασχολούνται με θέματα μόδας και ομορφιάς.

Πες μας λίγα λόγια για το blog σου. Πως προέκυψε και με τι ασχολείται;
Όπως είπα και πριν, ασχολούμαι κυρίως με θέματα μόδας, γιατί αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο, εκτός από αυτό βέβαια προσπαθώ να έχω και άλλες στήλες στο Blog μου, όως φωτογραφίες που δημοσιεύω, γιατί μου αρέσει πολύ να τραβάω φωτογραφίες. Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να γράφω και να προτείνω για ταινίες που τις βρίσκω αξιόλογες και να γράφω άρθρα στα οποία προτείνω προϊόντα ομορφιάς.

Ποια θεματα ενδιαφερουν πιο πολυ τον κοσμο;
Στην αρχή είχαν πιο μεγάλη ανταπόκριση τα θέματα που αφορούσαν την ομορφιά, δηλαδή κάποια κριτική για κάποιο προϊόν, κάποιο μακιγιάζ, τώρα τελευταία όμως έχουν περισσότερες προβολές τα θέματα που αφορούν στη μόδα.

Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με το blogging;
Μπορώ να εκφραστώ δημιουργικά μέσα από αυτό και να περάσω εξίσου δημιουργικά τον ελεύθερό μου χρόνο, καθώς επίσης  γνωρίζω καινούργια άτομα που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με εμένα.

Είσαι "φανερή" μπλόγκερ; Έχεις αποκαλύψει την ύπαρξη του μπλόγκ σου σε γνωστούς/φίλους/συγγενείς;
Την ύπαρξη του μπλογκ μου την ξέρουν μόνο οι πολύ κοντινοί μου άνθρωποι, για παράδειγμα στενοί φίλοι που με βοηθούν και με το να βγάλω φωτογραφίες όταν χρειάζομαι για το μπλογκ. Περισσότερα άτομα από τον περίγυρό μου δε θα ήθελα να το μάθουν, διότι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο το blogging και δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστεί γιατί η δουλειά που κάνω δεν έχει καμία σχέση με το χώρο της μόδας και ομορφιάς  και με τα οποία ασχολούμαι στο blog μου. Πιστεύω πως εάν το αποκαλύψω θα πάψουν να με παίρνουν και τόσο σοβαρά, γιατί υπάρχει γενικότερα προκατάληψη, πιστεύεται πως όποιος ασχολείται με το χώρο της μόδας και του μακιγιάζ δεν ξέρει τίποτε άλλο, δεν έχει μόρφωση, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό.  

Ποια είναι για σένα εκείνα τα στοιχεία που θα σε κάνουν να παρακολουθείς ανελλιπώς ένα άλλο blog;
Μου αρέσει ένα Blog να έχει συχνή ενημέρωση. Επίσης, δεν μου αρέσει καθόλου όταν όλα τα Blogs γράφουν για το ίδιο πράγμα, που συμβαίνει πολύ συχνά. Κυρίως λόγω του ότι επώνυμες εταιρείες στέλνουν δωρεάν προϊόντα. Έχουν στείλει και σε μένα αλλά δεν μου άρεσε, γιατί προσωπικά τα θέματα που διαλέγω να γράψω είναι αυτά αρέσουν σε μένα προσωπικά και τα επιλέγω εγώ η ίδια, ή θα μου έχει έρθει η ιδέα θα πω α! Σήμερα θα γράψω για αυτό. Όταν όμως σου στέλνουν ένα προϊόν από μία εταιρεία, τουλάχιστόν εγώ προσωπικά, νιώθω «υποχρεωμένη» για το προϊόν τους. Φεύγει έτσι ο ενθουσμός και η χαρά της δημιουργίας.

Πως βλέπεις τις υψηλές προσδοκίες που έχουν μερικοί bloggers να βγάλουν λεφτά από αυτό που υποτίθεται ότι κάνουν για ευχαρίστηση;
Εφόσον το να προετοιμάσεις μία ανάρτηση, να βρεις το θέμα κι αν θέλεις να είναι προσεγμένη η δουλειά που θα ανεβάσεις χρειάζεται αρκετός χρόνος. Και δεν καταλαβαίνω γιατί όταν αφιερώνεις πολύ χρόνο να προετοιμάσεις κάτι το οποίο θα το δεί αρκετός κόσμος, να μην πληρωθείς για αυτό εάν έχεις τη δυνατότητα. 

Εκτός από το blog σου έχεις και άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες π.χ. YouTube, facebook, twitter κ.λπ.;
Ναι, έχω και κανάλι στο youtube και προφίλ στο facebook και το twitter

Ποια είναι η ανταπόκριση που έχεις;
Τα ελληνικά Blogs γενικά δεν έχουν τόσο μεγάλη αντάποκριση, όση έχουν τα  Blogs του εξωτερικού, γιατί το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε δεν ειναι εξίσου μεγάλο, κι όταν αποφασίζεις να γράψεις στα ελληνικά σίγουρα δε θα σε διαβάσουν τόσοι όσοι αν έγραφες στα αγγλικά. Εγώ προσωπικά, για το χρονικό διάστημα που ασχολούμαι με αυτό, είμαι ευχαριστημένη για το κοινό που έχω αποκτήσει.

Τι σε οδήγησε να έχεις τόσο ενεργή δράση στο διαδίκτυο;
Αυτό έγινε σταδιακά. Στην αρχή έκανα βίντεο μία φορά στις τρεις βδομάδες ή μία φορα το μήνα. Μετά όμως, όσο αυξάνονταν οι συνδρομητές και επένδυσα σε μία καλύτερη φωτογραφική μηχανή με την οποία μπορούσα να βγάζω καλύτερες φωτογραφίες και αντίστοιχα καλύτερη ποιότητα βίντεο, αποφάσισα να το κάνω πιο συστηματικά. Προσπαθώ, πλέον να ανεβάζω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Κατά την γνώμη σου ποιοι είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι που παραμονεύουν στο διαδίκτυο και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε απ' αυτούς;
Μου έχει συμβεί τώρα τελευταία, φωτογραφίες δικές μου να τις πάρει εταιρεία, χωρίς την άδειά μου και να τις χρησιμοποιήσει για δική της διαφήμιση, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η πηγή από την οποία πήραν τη φωτογραφία και με ενόχλησε πάρα πολύ.

Και τί έκανες για αυτό;
Έστειλα προσωπικό μήνυμα στην εταιρεία, αλλά προς το παρόν επειδή το συμβάν είναι πρόσφατο δεν έχει γίνει κάτι.
Επίσης έχω ακούσει τελευταία, εάν δεν είσαι ευχαριστημένος με το προϊόν μίας εταιρείας και το εκφράσεις, μπορεί να σου κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. 

Στην μέχρι τώρα ενασχόλησή σου με το διαδίκτυο σου έχει τύχει να πέσεις θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyber-bullying), εάν ναι πως το διαχειρίστηκες;
Ναι. Στην αρχή όταν είχα ξεκινήσει, υπήρξε από κάποιον μία ανεξήγητα μεγάλη εμμονή με εμένα, κυρίως στα fashion videos, ανέβαζα στο κανάλι μου στο youtube και μου έστελνε υβριστικά μηνύματα. Αρχικά αποφάσισα να μην δώσω συνέχεια και να μην απαντήσω καθόλου. Όταν όμως αυτό συνεχίστηκε και με πιο προσβλητικά σχόλια μπλόκαρα τον συγκεκριμένο χρήστη. Κατα τα άλλα όμως, πέρα από το συμβάν αυτό, πιστεύω ότι έχω μια πολύ καλή αντιμετώπιση μέχρι και τώρα.
 
Πιστεύεις ότι η καθημερινότητά σου “εξαρτάται” από το διαδίκτυο και τα social networks;
Ναι, δηλώνω εξαρτημένη. Το πρωί μόλις ξυπνήσω το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να ελέγξω τα e mail μου. 

Ανατολή σε ευχαριστώ πολύ!
Εγώ σε ευχαριστώ!


Find Ανατολή:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cool Blue Outer Glow Pointer