Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Μουσικό οδοιπορικό στη Σμύρνη με τη Γλυκερία!


Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται απ’ την καταστροφή της Σμύρνης και η αυθεντική ερμηνεύτρια των σμηρνέικων ακουσμάτων, Γλυκερία, παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα που μας ταξιδεύει στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας. Το «Αχ και το Αμάν», ο «Αμανές και το Μινόρε», αποτελώντας ένα βασικό στοιχείο διαμόρφωσης της μουσικής εκείνης της εποχής, συνέδεσε δύο λαούς και δημιούργησε ένα κοινό σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο μοιράζονταν τις χαρές και τις λύπες τους. Ο αυτοσχεδιασμός και οι διαφοροποιήσεις του αμανέ, τις περισσότερες φορές ακόμη και με τη συνοδεία παραδοσιακών εγχόρδων, ακούγονταν παντού, σε γιορτές, σε πανηγύρια, στα καφενεία αλλά ακόμη και στους δρόμους και σε αυλές σπιτιών, δημιουργώντας έτσι μία συνάντηση διαφόρων πολιτισμών.

Ένα από τα προσωπικά άλμπουμ της Γλυκερίας με τις περισσότερες πωλήσεις και με τίτλο «Τα σμυρνέικα», που την καθιέρωσε και ευρέως στην Ελλάδα, αποδεικνύει περίτρανα πως η ερμηνεία της πάνω σε αυτού του είδους τα τραγούδια γίνεται με έναν ιδιαίτερα εκπληκτικό τρόπο που είναι ικανός να αγγίξει σε βάθος τον κάθε άνθρωπο και  δημιουργεί στο κοινό συναισθήματα ικανά για να την πιστεύει, να τη θαυμάζει, να επικοινωνεί μαζί της και να την αγκαλιάζει θερμά.

Μαζί της η διάσημη τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc και η Αρετή Κετιμέ. 

Η Dilek Koc γνωστή και από την ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα», γνωρίζει καλά τα παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια της κοινής μουσικής παράδοσης Ελλάδας και Τουρκίας, αφού βρίσκεται χρόνια εγκατεστημένη στην Ελλάδα.

Από την άλλη η γνωστή σε όλους μας, Αρετή Κετιμέ, για την αγάπη της στο παραδοσιακό τραγούδι, πέρα από την μαγευτική φωνή της και με ένα ενισχυμένο από συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες βιογραφικό, καθιερώθηκε στο χώρο και για το μεγάλο ταλέντο της στο σαντούρι.

Μία πλήρη ορχήστρα παραδοσιακών μουσικών οργάνων αποτελούμενη από ούτι, βιολί, λαούτο, σαντούρι, νέι, φλογέρες αλλά καθώς και τον εξαιρετικό σολίστα του ακορντεόν Λάζαρος Κουλαξίζης, συνοδεύουν τις ερμηνείες των τριών και αποδίνουν έτσι ένα καθαρά αυθεντικό μικρασιάτικο αποτέλεσμα.

Σίγουρα ο εκπληκτικός αυτός συνδιασμός επί σκηνής θα μας ταξιδέψουν σε ένα μουσικό οδοιπορικό με Ethnic διάθεση και μοναδικές ερμηνείες, στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής.
Τα εισιτήρια για την παράσταση του Σαββάτου 31/03 στο Love Casual Living στη Θεσσαλονίκη εξαντλήθηκαν. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί μία επιπλέον παράσταση την Κυριακή 01/04.




Προγραμματισμένες εμφανίσεις:

Παρασκευή 06/04 στο Ρέθυμνο Κρήτης: «Κτήμα Θυμέλη»
Σάββατο 07/04 στο Ηράκλειο Κρήτης: «Μουσική σκηνή Μύλος»


 Από τη Βάσω Δεληκωστοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cool Blue Outer Glow Pointer